Páratartalom szabályzás vagy szabályozás.

Manapság a levegő páratartalmának a szabályzása szinten tartása egyre nagyobb gondot okoz. Technikailag nem egy bonyolult feladat de mégis a megrendelők már csak akkor gondolkodnak rajta mikor már szemmel látható jele van a problémának.

De milyen okok miatt magas a páratartalom manapság?
A lakások és házak mérete meg nőtt az 50 évvel ezelőttihez képest. Viszont a benne lakók száma csökkent, tehát nem a kilélegzett pára a gond fő forrása.
A nagy választékban kapható cserepes virágok viszont nem régóta léteznek, ezek párát bocsájtanak ki magukból, így a telepítésükkel óvatosan kell bánni.
A padló sem volt ilyen nagy mennyiségben kőburkolatos mint manapság. Gyakori probléma hogy a gyerekekkel otthon lévő háziasszony napjában többször is fölmossa így rengeteg pára kerül a levegőbe.
A mosógépek sem voltak ennyire elterjedtek és a hozzájuk szükséges infrastruktúra sem. Nem volt lehetőség naponta 4-5kg ruha mosására, és udvar híján a lakásban házban szárítására.
Gondolná az ember hogy ez meg van Németországban és Skandináviában is és ott nem igen gond a páratartalom.

Vajon miért? Az ottani hatóságok komolyabban veszi az építési előírások napra készen tartását. Nem az 50 évvel ezelőtti szabványok érvényesek hanem a mai energia takarékos építési rendszerekhez van optimalizálva.
De mi a gond a mai építési szokásokkal?
Ha körbe néz Ön a lakásában házában megtudja nekem mondani hol tud a felesleges pára eltávozni? Ugye nem igen. És hol tudott eltávozni régen? Hát több helyen mint manapság. A nyílászárók nem voltak gumitömítésesek mint a dunsztos üvegek. A dunsztos üvegnél szempont a légtömör zárás de ahol emberek élnek nem biztos hogy jó ötlet. Na de ha nem gumitömítéses akkor bejön a hideg és kimegy a meleg! És vele együtt a pára is, ez az egyik módja hogy a párát kijuttassuk. Léteznek légbevezető idomok az ablakokba, mivel ehhez szerencsés tájolás kell illek ventilátorral segíteni a munkáját. Ilyen rendszert jelenleg nem forgalmazunk.
Ha Ön párát szabályzottan akarja kijuttatni nem az ablakból kiszedni a gumitömítést egy darabon. Akkor beépíthet hővisszanyerős szellőztető gépet, ez Skandináviában elterjedt, Németországban az előbb említett légbevezető és ventilátor kombo az elterjedtebb. A hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítése meglévő lakásba is lehetséges de sokkal esztétikusabb lenne ha ez már az építkezés során beépülne. Egy jó szabályzóval, mert mint mindennek ennek is vannak hátrányai nem csak előnyei. Télen mikor odakint repkednek a mínuszok akkor a kinti levegő páratartalma elhanyagolható, ha ilyenkor is tartjuk a szokásos friss levegő mennyiséget akkor az nagyon kifogja szárítani a levegőt, ez a legnagyobb bajuk a Német megoldásoknak. Ilyenkor jön a párásítók ideje. De ha Ön hővisszanyerős rendszerben gondolkodik itt már a modern hőcserélők képesek a kifújt levegőből vissza diffundálni a pára egy részét, így szinte egész éveben nem kell párásítani.
Választékunk itt: http://www.szegedklima.hu/hovisszanyeros_szellozteto/midea/vizszintesen_szerelheto_hovisszanyeros_szellozteto/hrv/
Na de ha felépült a ház és még sok a hitel, nem akarunk/tudunk több százezer Forintot elkölteni a páratartalom szabályzásra mik a lehetőségek.
A fürdőszobába bizonyára került elszívó ventilátor? Ha igen akkor cseréljük ki egy olyanra amiben van páratartalom érzékelő és így ha azt érzi párás a levegő bekapcsol. Ha sikerült a párát kifújnia akkor kikapcsol. Ugye itt gondoskodni kell a levegő bevezetéséről. Barbár módszer de olcsó a lakás átellenes részén vegyünk ki egy darabot az ablak gumitömítéséből de csak egy ablakból. Így huzat nem tud kialakulni de ha ventilátor bekapcsol tud honnan szívni. Így megnő a fűtés számlánk mert sok meleget kifújunk de a penész lehetősége szignifikánsan csökkenni fog.
Választékunk itt: http://www.szagelszivo.hu/ventilator/ventilator.php?paraerzekelos=furdoszobai_paraelszivo
Vagy elgondolkodhatunk egy kondenzációs szárítógép beszerzésén. Kilóban mérhető pára mennyiségtől szabadítjuk meg a lakásunkat a segítségével.
Választékunk itt: http://www.parafalo.hu/kondenzacios-szaritogep/
És a végére hagytam a legegyszerűbb és legtakarékosabb megoldást az elektromos párátlanító készüléket. Bele van építve a páratartalom vezérlés, ha magas páratartalom bekapcsol ha lecsökkent kikapcsol. Nem kell falat fúrni, nem kell villanyszerelőt hívni a ventilátor cseréhez, nem kell kábelezni ha kevés a vezeték a ventilátornál. Nem kell még egy géppel szűkíteni a helyet az amúgy is kicsi fürdőszobában. Vásárolni kell egy kicsi és könnyű párátlanítót bedugni, és kész működik a dolog, eltűnt a pára. Na de itt vannak ám hátrányok, a kicsapott párát víz formájában összegyűjti egy tartályban. Ezért párásabb levegő esetén akár naponta is kell önteni belőle a tiszta vizet. kb. 1 perces elfoglaltság. És igen mivel elektromos gép ezért hangja is van ? nem mint egy porszívónak vagy mikrohullámú sütőnek de van hangja, ami az Én fülemnek már 3 méterről már alig hallható.
Választékunk itt: http://www.parafalo.hu/paratlanito/

Nézze meg az összes alternatívát és döntsön, az én ajánlatom a legutolsó elektromos párátlanító készülék. Működéséről itt olvashat hosszabban. http://www.parafalo.hu/hogyan-mukodik-a-paratlanito.php


Közzétéve

itt:

, írta:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük